Bronnen > Artikelen en presentaties

Workshop over de relatie tussen voeding-kanker en het maken van gezonde voedingskeuzes. Workshop Braamhuis, 24-9 en 2-10 2014.

– Gezonde voeding verlaagt aanzienlijk de kans op kanker.
– Groente, fruit, specerijen en groene thee bevatten kanker werende  stoffen.
– Gebruik VEEL groente, fruit en specerijen en WEINIG (rood) vlees, suiker , geraffineerd meel, en  kant en klaar producten.
– Verlaag de omega 6 en verhoog de omega 3 inname (o.a. wel olijfolie maar geen zonnebloemolie, zuivel-vlees-kaas-eieren van grasgevoerde dieren, vette vis).

 

 

Yoga is meditatie in actie (door Rob Brandsma)

 

Yoga is ons toefje op de to do-lijst. De pitstop langs de snelwegdag.
We hebben yoga gedomesticeerd tot iets dat makkelijk is in te passen en ons direct een goed gevoel geeft. Er is poweryoga voor spierbundels, zweetyoga voor de lijn, televisieyoga voor thuis en bruinyoga, op een schip in de Middellandse Zee, voor een kleurtje. Er is zelfs ‘yoga in je blootje’. Echt waar.

 

Yoga. De gezonde conditiesnack in tijden van hapslik.

 

Dat is niet altijd zo geweest.  Yoga was een manier van leven en diende iets anders dan goed-voelen.De yogi was op het pad naar verlichting. Hij werkte met de fysieke ervaringen van de oefeningen. Hij richtte zich op het pro-ces van de lichaamsoefeningen, in plaats van op zijn effecten.

 

Ook wij kunnen yoga beoefenen voor het proces. Dan werken we met het lichaam precies zoals we bij meditatie werken met de ervaringen van zintuigen en denkgeest. Ook bij yoga ervaren we voorkeur en af-keur, afdwalen en concentratie, spanning en ontspanning.

 

Het lichaam is daarbij sparring partner: het geeft mee, vraagt, stelt grenzen, vraagt aandacht, accepteert, weigert. Werken met het lichaam biedt een rijke bron van oefenervaring, altijd nieuw, altijd fris.

 

Yoga, beoefend met de intentie en de aandacht van de yogi, is meditatie in actie.