Mantra’s

mantra's zingen lifeforceyoga 2015

 

Mantra’s zijn betekenisvolle teksten, veelal in het Sanskriet (संस्कृतम्), waarschijnlijk de oudste geschreven taal in de wereld, voortkomend uit het oudste geloof in de wereld, het Hindoeïsme.  Men zegt dat Sanskriet de taal is van de Ziel.  Hier kun je mantra’s beluisteren.

 

Een mantra bestaat uit een korte zin of zinnen, met een bepaalde betekenis. De zinnen worden steeds herhaald (chanten). Mantra’s zijn bedoeld om los te komen van onze gedachten en zorgen. MAN in het Sanskriet betekent verstand of denken, TRA betekent bescherming tegen of bevrijding. Mantra betekent dus bevrijding van het “denken”.  Het helpt je voorbij het denken te gaan, een wereld waar het denken geen toegang toe heeft.

 

Het herhalen of zingen van een mantra is een actieve vorm van meditatie. Het gaat er niet om of je goed kunt zingen, het gaat om de intentie. Hier kun je mantra’s beluisteren.
Mantra’s zijn klanken die je energie “liften”, door het zingen van mantra’s word je denken rustiger en je stemming verandert in positieve zin. Zorgen verdwijnen naar de achtergrond en ook gevoelens van geluk en dankbaarheid kunnen bovenkomen. Vaak merk je dat bij bepaalde mantra’s de energie in je lichaam gaat stromen, bepaalde delen van je lichaam (bijvoorbeeld, de keel, de borst of het plekje tussen de wenkbrauwen) gaan dan tintelen, kriebelen of pulseren.

 

Elke mantra heeft een unieke trilling, het effect is afhankelijk van het moment, jouw stemming en energie. Het ene moment kan een bepaalde mantra je diep ontroeren, terwijl op een ander moment dezelfde mantra een minder sterk effect heeft en een andere mantra je weer “raakt”.

 

Mantra’s are sacred sounds. They protect and energize the mind, while keeping us in the present moment.
– Sri Vasudeva

Hieronder enkele voorbeelden.  Hier kun je mantra’s beluisteren.
Yoga-OhmAUM (spreek uit als Oooohmmmmmm of Aaaauuuuuuummmmm), symbool voor creatie. Krachtig geluid/trilling die volgens de yoga overlevering klonk bij de geboorte van het universum, de oerknal. Het chanten van OHM brengt je bij de OORSPRONG en dichter bij jouw ESSENTIE.  De plek binnen in jou waar het altijd vredig en stil is.  daarom beginnen we de yogales vaak met deze mantra.

LOKA SAMASTHA SUKHINO BAVANTU: Mantra voor vrede. Mogen alle wezens overal gelukkig zijn.

GANESHA SHARANAM, SHARANAM GANESHA: Mantra om te aarden, en meer basisveiligheid.

OHM NAMAH SHIVAYA: Ik (mijn ego)  buig voor (mijn) hogere Zelf. Vanuit het menselijke perspectief betekent dit: ik geef me helemaal over aan alles waar ik geen controle over heb in mijn leven.