Voordelen van yoga

Voordelen van yoga

Yoga heeft al miljoenen mensen over de hele wereld lichamelijk en geestelijk gezond gemaakt en het kan dit ook voor jou doen.  De 10 belangrijkste voordelen op een rijtje:

1. Yoga verbetert de gezondheid. lees meer
2. Yoga versterkt het lichaam en verbetert je lichaamshouding. lees meer
3. Yoga maakt je vitaal, energiek en vergroot je wilskracht. lees meer
4. Yoga verbetert de ademhaling. lees meer
5. Yoga vermindert stress. lees meer
6. Yoga maakt je evenwichtiger. lees meer
7. Yoga verbetert je relaties. lees meer
8. Yoga is een krachtige methode voor persoonlijke ontwikkeling. lees meer
9. Yoga vergroot je inzicht, overzicht, intuïtie en innerlijke vrede. lees meer
10. Yoga bevrijdt en brengt je in contact met wie je werkelijk bent. lees meer

1. Yoga verbetert de gezondheid.

Yoga vergroot je weerstand, yoga beoefenaars zeggen bijvoorbeeld minder vaak verkouden te zijn. Door lichaamsoefeningen en ademtechnieken worden de bloedsomloop en belangrijke organen zoals de darmen, maag, lever en schildklier gestimuleerd. De ademhaling verdiept en wordt rustig waardoor het hart ontspant. Het loslaten van zorgen en negatieve gedachtes ontspant de lichamelijke stress response waardoor het immuunsysteem weer wordt geactiveerd. Tijdens yoga leer je ook bewust de adem in te zetten om gespannen lichaamsdelen te ont-spannen, waardoor spanning, blessures of blokkades met zachtheid oplossen. Yoga kan vele gezondheidsklachten verlichten.

terug naar boven

2. Yoga versterkt het lichaam en verbetert je lichaamshouding.

Arm, buik, rug en beenspieren worden getraind bij de diverse oefeningen, kracht en lenigheid nemen toe. Bij de diverse rekkingen en torsies wordt de wervelkolom soupeler en sterker. Ook wordt gewerkt aan hoe je staat en zit waardoor je lichaamshouding sterk verbetert en je letterlijk en figuurlijk evenwichtiger in het leven gaat staan.

terug naar boven

3. Yoga maakt je vitaal, energiek en vergroot je wilskracht.

Yoga kent vele oefeningen die de vitaliteit, wilskracht en focus krachtig stimuleren (bijvoorbeeld de vuurademhaling en heldenoefening). Je bent geaard en staat stevig op je benen (en in het leven). Door inzet en beheersing van de fysieke ademhaling (zie hieronder) en subtiele energiestromen in het lichaam mobiliseer je alle energie die nodig is om efficient om te gaan met de dagelijkse uitdagingen thuis en op je werk.

terug naar boven

4. Yoga verbetert de ademhaling.

Veel mensen ademen verkeerd of oppervlakkig wat tot talrijke klachten kan leiden als stress en verhoogde bloeddruk. Yoga leert je de ademhaling te beheersen en te verdiepen. Hierdoor kan het lichaam (en het hart) ontspannen en wordt je denken ook veel rustiger.

terug naar boven

5. Yoga vermindert stress.

Het is overtuigend aangetoond dat stress een sterk negatieve invloed heeft op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Mensen die aan yoga doen, zeggen kalmer en minder gespannen te zijn na een yogasessie. Door met de aandacht helemaal bij de lichaamsoefeningen en de ademhaling te blijven komt er een weldadige rust in het hoofd. Specifiek ademhalings- en ontspanningstechnieken activeren het parasympathische zenuwstelsel (zet het lichaam in een toestand van rust en herstel) en ontspannen de bijnieren die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van stresshormonen. Na de inspanning wordt de yogales altijd afgesloten met een eindontspanning, waarin je lichaam diep ontspant en de laatste restjes spanning loslaat.

terug naar boven

6. Yoga maakt je evenwichtiger.

De moderne westerse mens is door stress en een druk leven uit balans. Alle yoga oefeningen zijn er op gericht om de balans en harmonie tussen lichaam en geest, emoties en ratio, mannelijke en vrouwelijke energie te herstellen. Regelmatige beoefening van yoga zal je evenwichtiger maken waardoor je milder wordt naar jezelf en anderen en de uitdagingen van leven en werk beter aankunt.

terug naar boven

7. Yoga verbetert je relaties.

Yoga maakt je vitaler, evenwichtiger en milder, hierdoor krijg je een andere kijk op het leven en kun je beter relativeren. Deugden als mededogen, verdraagzaamheid en geduld worden ontwikkeld waardoor relaties met familie, vrienden en collega’s verbeteren. Ook zul je meer harmonie ervaren met de natuur.

terug naar boven

8. Yoga is een krachtige methode voor persoonlijke ontwikkeling.

Door yoga word je je veel meer bewust van je lichaam (en lichaamssignalen), gedachtes en emoties. Dit bewustzijn helpt je om de grenzen die jouw lichaam en geest aangeven beter te herkennen en te respecteren. Dingen die niet werken in jouw leven ga je duidelijker  zien en begrijpen, niet helpende gedachtes kun je makkelijker los laten waardoor je leven in positieve zin kan veranderen., intuïtie en focus.

terug naar boven

9. Yoga vergroot je inzicht, overzicht, intuïtie en innerlijke vrede.

Yoga vergroot je relativeringsvermogen en bewustzijn waardoor je vele situaties in het leven en zelfs crises met een heldere geest en rust tegemoet kunt treden. Yoga vergroot je inzicht, overzicht, intuïtie en innerlijke vrede.

Do net let circumstances and the behavior of others destroy your inner peace.
-Dalai Lama

terug naar boven

10 – Yoga is bevrijdend en brengt je in contact met wie je werkelijk bent.

Het moderne yoga is ontstaan uit een vijfduizend jaar oude spirituele traditie met als doel de mens opnieuw te verenigen met zijn ware aard. Yoga helpt je de weg naar je ware Zelf te hervinden, te leven vanuit de kracht, wijsheid en vrijheid die in ons al aanwezig is. Het beoefenen van yoga zal je spirituele ontwikkeling dus ondersteunen en versnellen.

Volgens yoga en vele spirituele tradities moeten we God dus niet buiten ons zoeken, maar de focus van buiten naar binnen richten om de deuren te openen naar ons oneindige potentieel. We worden dan van binnenuit gelukkig en zijn niet meer afhankelijk van andere mensen, omstandigheden en materiele zaken.

 

Alles waar je naar verlangt is er al

Een bedelaar zat al dertig jaar aan de kant van een weg. Op een dag kwam er een vreemdeling voorbij. ‘Hebt u wat geld voor me’?’ vroeg de bedelaar. ‘Ik kan je niets geven’, zei de vreemdeling. Toen vroeg hij: ‘Waar zit je eigenlijk op’?’ ‘Niets bijzonders’, zei de bedelaar, ‘het is gewoon een oude kist. Ik zit er al op zolang ik me kan herinneren.’ ‘Heb je er wel eens in gekeken’?’ vroeg de vreemdeling. ‘Nee’, zei de bedelaar, ‘waarom zou ik? Er zit niets in.’ ‘Neem eens een kijkje’, zei de vreemdeling met enige nadruk. De bedelaar slaagde erin de deksel open te wrikken. Hij was stomverbaasd. vol ongeloof en heel gelukkig toen hij zag dat de doos vol zat met goud.

– ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle

terug naar boven