Yoga voor kankerpatiënten

i.s.m. met Integrative Medicine/Rijnstate ziekenhuis en Oncologie Netwerk Midden Gelderland.

vrouw met kanker die yoga doet

 

Kanker en de behandeling daarvoor doen veel met je. Ook na behandeling zijn er nog vaak lichamelijke en geestelijke klachten die de kwaliteit van leven verminderen. Misschien is de speciale herstelyoga, ontwikkeld voor mensen met kanker dan iets voor jou.

 

Wetenschappelijk bewijs voor yoga bij kanker

Een combinatie van zachte herstel yoga en mindfulness is effectief tijdens en na de behandeling voor kanker. Deze mind-body technieken verlichten psychische en lichamelijke klachten en verhogen de kwaliteit van leven. Er is ook steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van yoga. Een samenvatting zie je in onderstaande tabel. Meer informatie en referenties vind je in deze brochure voor artsen en patiënten.

 

Yoga vermindert Yoga verbetert Referenties
vermoeidheid, slapeloosheid algehele gezondheid 1,2,3,5,16,17
pijn, misselijkheid vitaliteit, energie 3,16,17
stress, angst, depressie ademhaling, ontspanning 4,2,16,17,18
concentratie problemen kwaliteit van leven 2,4,18
  immuun systeem 1,2,6,7,8,11-15

Hoe meld je je aan?

Life-Force Yoga werkt samen met ziekenhuis Rijnstate, vanuit het Rijnstate ArnhemIntegrative Medicine spreekuur worden mensen naar ons doorverwezen. De yoga lessen voor kankerpatiënten zijn geschikt voor mensen die beperkt zijn in hun beweging en flexibiliteit en er is veel individuele aandacht.  Na doorverwijzing door je arts of het Integrative Medicine Spreekuur in Rijnstate, doen we eerst een consult, om je klachten en mogelijkheden te bespreken. Daarna kun je kiezen voor privé sessies of deelname aan de speciale herstelyoga groepslessen.

 

De werking van herstel Yoga bij kanker

Zachte en veilige oefeningen activeren de doorbloeding van organen en circulatie van lymfe. Er wordt veel aandacht besteed aan helende ademhalingsoefeningen, waaronder een langzame en diepe buikademhaling. Het lichaam komt hierdoor in een toestand van rust en herstel, het immuunsysteem wordt geactiveerd. Het herstellend vermogen wordt verder versterkt door een vriendelijke aandacht voor alle fysieke, mentale en emotionele ervaringen (mindfulness aspect) en diepe ontspanningstechnieken.