Yoga en kanker

Yoga en kanker is een initiatief van Life-Force Yoga in samenwerking met het spreekuur Integrative Medicine (Rijnstate ziekenhuis) en het Oncologie Netwerk Midden Gelderland.
Rijnstate Arnhem

Tijdens en (jaren) na behandeling voor kanker kun je veel klachten ervaren. Veelvoorkomende klachten zijn stress, angst, onzekerheid, somberheid en vermoeidheid. Herstel Yoga kan hierin veel betekenen.

 

Herstel Yoga en kanker

Herstel Yoga is speciaal ontwikkeld voor (ex-)kankerpatiënten. Het  ondersteunt het herstel en de verwerking. Ook activeert yoga het zelf-herstellend vermogen en verlicht lichamelijke en geestelijke klachten.

 

Integrative medicine

Het programma is onderdeel van het ‘Integrative Medicine’ initiatief. Hierin wordt reguliere zorg gecombineerd met aanvullende methodes die bewezen effectief en veilig zijn. Life-Force Yoga werkt daarom samen met ziekenhuis Rijnstate en vanuit het Integrative Medicine spreekuur worden mensen naar ons doorverwezen.

 

Download de brochure voor meer informatie

Meer informatie en wetenschappelijke referenties over yoga en kanker vind je in  deze brochure voor artsen en patiënten.

 

 

Belangrijkste onderdelen van Herstel yoga

VEILIGE OEFENINGEN
Zorgen voor meer ruimte en zachtheid op pijnlijke en stijve plekken. Ook de doorbloeding en lymfe circulatie van het lichaam worden gestimuleerd wat de algehele gezondheid ten goede komt.
ADEMOEFENINGEN
Door de adem te vertragen en dieper in de buik toe te laten, kan men beter ontspannen, energie en vitaliteit nemen toe. Adem is het hart van yoga, het beheersen van de adem heeft een kalmerend en helend effect op lichaam en geest.
MINDFULNESS/MEDITATIE
Onder begeleiding leert men met mildheid alle lichamelijke, mentale en emotionele reacties aandachtig op te merken (of ze nu fijn zijn of niet) -“Feeling is Healing”-. Er ontstaat zo meer rust, concentratie en lichaamsbewustzijn. Pijnklachten zorgen en angst verminderen, men komt meer in het Hier en Nu.
ONTSPANNINGSTECHNIEKEN
Schakelen stress in het lichaam uit en activeren de zogenaamde ontspannings-response. Het immuunsysteem wordt versterkt, ‘ongezonde’ genen worden uitgeschakeld en gezonde genen aangeschakeld (zie wetenschappelijke referenties over epigenetica in de brochure voor artsen).

 

Deelnemen  aan herstel yoga?

Herstel Yoga is zeer geschikt voor mensen die beperkt zijn in hun beweging. De oefeningen worden afgestemd op jouw mogelijkheden. Na positief advies van je arts of doorverwijzing door een Integrative Medicine specialist, doen we een intake om je klachten te bespreken. Een eerste privé yoga les is onderdeel hiervan. Daarna kun je kiezen voor privé sessies of deelname aan herstelyoga groepslessen.

> Je kunt ook meteen contact met ons opnemen voor meer informatie over yoga en kanker.

 

Wat zijn de kosten?

• Het Integrative Medicine spreekuur is gratis als je een verwijzing hebt van je arts (bel 088-005-3030 voor een afspraak).
• Intake consult herstel yoga : € 50 (ca. 60 min.). We bespreken jouw klachten en onderzoeken jouw mogelijkheden met een eerste privé yoga sessie.
• Vervolg privé sessies: € 65,- (ca. 60 min.), 5 sessies € 300,- .
• Deelname groepslessen herstel yoga: € 44,50 per maand (maandabonnement, 1 les per week). Zie tarieven voor alle actuele tarieven en kortingen.

 

Wetenschappelijk bewijs voor yoga en kanker

Een combinatie van zachte herstel yoga en mindfulness is effectief tijdens en na de behandeling voor kanker. Deze mind-body technieken verlichten psychische en lichamelijke klachten en verhogen de kwaliteit van leven. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van yoga. Een samenvatting zie je in onderstaande tabel. Meer informatie en referenties vind je in deze brochure voor artsen en patiënten.