Yoga en kanker

vrouw met kanker die yoga doetEr zijn talrijke wetenschappelijke studies  over het effect van yoga op gezondheid (Pubmed). Ik geef hieronder wat voorbeelden van wetenschappelijke  studies en persoonlijke ervaringen.

 

Uit de studies en ervaringen blijkt dat het beoefenen van Yoga in combinatie met een gezonde levensstijl en voeding de gezondheid en kwaliteit van leven sterk verbetert. Na de reguliere behandeling van kanker heeft het lichaam grote moeite zichzelf te genezen. Naast kankercellen worden door chemo of bestraling namelijk ook veel gezonde cellen vernietigd en wordt het immuunsysteem sterk aangetast. Yoga is een effectieve manier om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te versterken.

 

Studies en ervaringen met yoga en kanker:

 • Kwaliteit van leven na kankerbehandeling. In een meta-analyse van 10 trials met 762 kanker patiënten, werden yoga groepen vergeleken met controle groepen (patiënten deden niets) en  therapie groepen. De yoga groepen deden het significant beter en gaven een significante verbetering van vermoeidheid, stress, angst en depressie1.
 • Boek van Tara Prinster. Ze beschrijft in haar boek2 vele persoonlijke verhalen (waaronder haar eigen) van kankerpatiënten die baat hadden bij yoga tijdens en na de reguliere behandeling. Ze beschrijft de positieve psychologische en fysieke effecten van yoga zoals vermindering van bijwerkingen, versterking van het immuunsysteem, opbouwen van botdichtheid, verbeteren van de doorstroming van lymfevloeistof, verminderen van angst, ontgiften van het lichaam, vermindering van pijnklachten, en vermindering van de schade veroorzaakt door de kanker en de reguliere behandeling.
 • Overlevingsstudie. In 2008 publiceerde  Barbara L. Andersen haar onderzoek naar overleving van 227 vrouwen behandelt voor borstkanker. De vrouwen werden verdeeld in twee groepen. De eerste groep (“assessment”) werd alleen gevolgd, de tweede groep (“intervention”) volgde een 1-jaars programma bestaande uit adviezen voor gezonde voeding, meer fysieke activiteit, ondersteuning om uit te reiken naar familie en vrienden en methodes om stress te verminderen. Het laatste onderdeel bestond o.a. uit eenvoudige yoga ademhalingstechnieken. Na 11 jaar werden de twee groepen vergeleken. In de groep die het programma had gevolgd waren 68% minder vrouwen overleden (zie figuur). breastcancersurvival_Andersen2008Een spectaculair resultaat die vreemd genoeg door de medische wetenschap niet is omarmd. Geen enkel kanker medicijn of therapie kan zulke spectaculaire resultaten laten zien. Deze studie toont het belang aan van de body-mind benadering (zoals yoga) bij herstel na kanker.
 • Mijn persoonlijke ervaring met kanker (Peter Haima). Na behandeling voor keelkanker, begin 2011,  ging ik yogalessen volgen om lichaam en geest in balans te brengen en bewuster te leven; mijn gezondheid ging sterk vooruit en ik kreeg weer meer energie. Ik voel me nu fitter dan 10 jaar geleden en ben al 5 jaar vrij van kanker. Zie mijn persoonlijke verhaal hier.
 • Mijn persoonlijke ervaring met een yoga herstel programma voor kankerpatiënten. In April 2015 heb ik samen met een collega yoga docent (Astrid van der Does)  een 3-weken durend yoga herstelprogramma gevolgd voor kankerpatiënten in Lonavala India. Klik hier voor meer informatie over dit programma. Het programma bestond o.a. uit 4 uur yoga per dag (asana’s, ademhalingsoefeningen, meditatie, mantra’s, yoga nidra), gezonde voeding (Ayurvedisch), educatie over gezonde  lifestyle en voeding en persoonlijke counseling. We zijn intensief opgetrokken met de deelnemers, 5 vrouwen uit India en een Fransman. Alle mensen waren middels reguliere therapie eerder behandeld voor borst-(3x),  darm-(1x), eierstok- (1x) en hersenkanker. Naast onze observaties en gesprekken met de deelnemers hebben we de deelnemers ook geïnterviewd aan het einde van het programma. Hieronder een samenvatting:
  • Fysiek: alle deelnemers gaven aan zich fysiek veel beter te voelen. Meer energie, beter lopen.
  • Psychologisch: alle deelnemers geven aan zich beter te voelen, meer in hun kracht, minder angst, depressieve gevoelens en boosheid. Dit blijkt ook uit de psychologische testen die voor en na het programma werden afgenomen.
  • Alle onderdelen van de yoga (asana’s, pranayama’s, meditatie, yoga nidra en mantra zingen) werden gezien als zeer waardevol. De yoga onderdelen gaven energie, het lichaam functioneerde beter en gaf een gevoel van kracht en “ability”.
  • Dit was als yoga docent en ex-kanker patient een zeer positieve en onvergetelijke ervaring. Het programma werkt, mensen worden in hun persoonlijke kracht gezet en op alle niveaus van de mens zie je verbeteringen. Het programma heeft in onze optiek laten zien dat als mensen een intensief yoga programma volgen, gecombineerd met goede voeding,  educatie over  gezonde lifestyle en persoonlijke coaching, ze hun kwaliteit van leven sterk kunnen verbeteren.
   Yoga werkt voor kankerpatiënten!

 

Meer weten over yogalessen voor kankerpatiënten, klik hier.

Referenties:

  1. (Kuan-Yin Lin et al. Effects of Yoga on Psychological Health, Quality of Life, and Physical Health of Patients with Cancer: A Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2011, doi:10.1155/2011/659876
  2. Yoga for Cancer | Tari Prinster. A Guide to Managing Side Effects, Boosting Immunity, and Improving Recovery for Cancer Survivors. 2014
  3. Barbara L. Andersen et al. Psychologic Intervention Improves Survival for Breast Cancer Patients. A Randomized Clinical Trial. Cancer. 2008 Dec 15; 113(12): 3450–3458.