Yoga voor kankerpatiënten

vrouw met kanker die yoga doetMet regelmaat bieden wij groeps-, privé-lessen en weekend-workshops aan voor kankerpatiënten en hun mantelzorgers.
Bent u geïnteresseerd neem dan contact met ons op.

De yoga lessen voor kankerpatiënten zijn geschikt voor mensen die beperkt zijn in hun beweging en flexibiliteit en er is veel individuele aandacht.  Naast het aandachtig uitvoeren van lichaamsoefeningen, doen we speciale ademhalingstechnieken die:

   • het zelfherstellend vermogen van het lichaam versterken.
   • stress reduceren en welzijn en energie verhogen
   • fysieke  en mentale gezondheid stimuleren
   • je helpen (weer) een liefdevolle relatie met je zelf en je lichaam op te bouwen

Hoe werkt yoga voor kankerpatiënten:

   1. Lymfe vloeistof in beweging.
    Door het lichaam te bewegen en te strekken, door omkeringen en rotaties wordt de beweging van lymfevloeistof gestimuleerd en ontgiften organen (bijvoorbeeld vuurademhaling ontgift de lever). Het lymfevatenstelsel is het menselijk rioolsysteem dat afvalstoffen en schadelijke cellen afvoert. Hoe beter lymfe beweegt (er is geen actieve circulatie zoals in de bloedbaan door het hart, de vloeistof beweegt doordat het lichaam beweegt) des te beter kan het immuunsysteem kankercellen herkennen en opruimen.
   2. Stress reductie.
    Yoga in al zijn aspecten zoals we dit uitvoeren tijdens de speciale lessen voor kankerpatiënten, ontspant de geest en maakt ons lichaams-bewuster. De stress response wordt afgebouwd (relaxatie response opgebouwd) en het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Organen komen hiermee tot rust en kunnen hun normale ritme hervinden. Door actieve ontspanning wordt het immuunsysteem geactiveerd.
   3. Hartgebied activeren (immuunsysteem).
    Speciale oefeningen, zogenaamde hartopeners, stimuleren het hartgebied en de thymusklier  waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd en het lichaam zichzelf weer kan herstellen1
   4. De helende werking van een goede ademhaling.
    Ademhaling is een van de manieren waarop de mens niet alleen zuurstof opneemt en CO2 afvoert, ook wordt volgens yoga de mens in zijn energie voorzien van levensenergie (prana of life-force). Een goede ademhaling geeft  maximale vitaliteit. Door bewust naar organen en lichaamsdelen toe te ademen kan levensenergie ook naar deze delen worden toe geleid .
   5. De helende werking van een trage ademhaling.
    Een langzame en diepe ademhaling van minder dan 6 complete ademhalingen per minuut (in+uit) activeert het parasympatisch zenuwstelse en brengt de lagere emotionele gedeeltes van de hersenen tot rust. Dit zorgt voor een kalme geest, de stress response wordt afgebouwd, organen komen tot rust en kunnen hun normale ritme hervinden. Diepe en langzame ademhalingen zijn ook weldadig voor het energielichaam, en activeren en balanceren de energie centra (in yoga noemen we dit chakra’s). Het reguleren van de ademhaling tijdens asana’s en het uitvoeren van traditionele pranayama’s is onmisbaar om het helende effect van yoga op gezondheid te benutten.
   6. De helende werking van speciale ademhalingstechnieken.
    Ademhalingstechnieken zoals de vuurademhaling en reinigende ademhaling, brengen de energiestroom in het lichaam op gang, chakra’s worden geactiveerd, en energieblokkades kunnen verdwijnen.
   7. Lichaamsbewustzijn, feeling = healing.
    “Feeling = healing” bij elke dynamische en statische houding, is het belangrijk het lichaam en veranderingen in het lichaam goed te observeren. Dit oefenen is een concentratie voor de geest, een actieve meditatie, waardoor lichaam en geest weer tot rust komen. Ook betekent het goed herkennen en doorvoelen van lichaamssensaties, dat een blokkade, beperking of emotie (pijn kan de lichamelijke component zijn van de geestelijke emotie) “gezien” en erkend wordt , waarna heling kan plaats vonden.
   8. Het gebruik van trillingen.
    Het chanten van mantra’s, vooral het langdurig chanten van één mantra, kan een weldadig effect hebben op het fysieke, mentaal/emotionele en energetische vlak. Bovendien brengt het chanten ons meer in verbinding met wie we in essentie zijn.

 

Bent u geïnteresseerd neem dan contact met ons op.

 

1) De thymus of zwezerik is een orgaan dat te vinden is in het borstgebied, tussen het borstbeen  en de luchtpijp. De thymusklier is een van de belangrijkste organen in ons afweersysteem. Een belangrijk deel van de lymfocyten, de zogenaamde “T-lymfocyten” worden er “rijp”. Daarnaast speelt de thymus ook een essentiële rol bij de aanmaak van “geheugencellen” die het recept onthouden hoe de afweerstoffen tegen doorgemaakte ziekten moeten worden aangemaakt.